Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μαστιχα η θεραπευτική για την χοληστερίνη και τον διαβήτη

 


 





Η μαστίχα στη διατροφή σου έχει πολλά οφέλη στην υγεία σου!
Οι τελευταίες μετρήσεις που αναφέρονται στα άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, «κακής» (LDL) χοληστερίνης και σακχαρώδους διαβήτη είναι μάλλον απογοητευτικές, αλλά η λύση έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις!

Η υψηλή εμφάνιση των παραπάνω ουσιών μπορεί να μειωθεί με δύο απόλυτα φυσικούς τρόπους: την κατανάλωση μαστίχας, που έχει διαλυθεί σε νερό, και τη συστηματική σωματική άσκηση -όχι απαραιτήτως σε κάποιο γυμναστήριο-, κυρίως περπάτημα και κολύμβηση.

Η μαστίχα, μάλιστα, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ανθρώπους που διενήργησαν η καθηγήτρια  Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελική Τριανταφύλλου-Πιτίδη και οι συνεργάτες της, μειώνει τη χοληστερίνη και ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση, διατηρώντας χαμηλές τις τιμές των τριγλυκεριδίων, του ουρικού οξέος, του σακχάρου και των τρανσαμινασών.

Από την άλλη, ενώ 6 στους 10 ενηλίκους στην Ελλάδα πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη, δηλαδή εμφανίζουν τιμή πάνω από 190, οι 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν. Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι το 60% των Ελλήνων, όπως επισημαίνεται στην πανεπιστημιακή καρδιολογική μελέτη Άττικα, δεν ασκείται καθόλου.

Η μεγαλύτερη ποσοτικά ωφέλεια της άσκησης, πάντως, εντοπίζεται στα τριγλυκερίδια, τα οποία μειώνονται με τη σωματική δραστηριότητα από 4 έως 37%.

Εάν δε θέλεις να κάνεις συνέχεια εξετάσεις, μπορείς να μετράς μόνη σου τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων ή του σακχάρου με τις ειδικές συσκευές που διατίθενται για οικιακή χρήση. Θα τις βρεις στα φαρμακεία.

Και όχι μόνο...
 Επίσης...
Την ευεργετική δράση της μαστίχας Χίου σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος επιβεβαιώνουν τα νέα αποτελέσματα κλινικών μελετών.
Η μαστίχα φαίνεται να είναι ένα μοναδικό φυσικό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες. Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές σε κείμενα γιατρών, όπως ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πεπτικού συστήματος μετά τη θεραπεία με μαστίχα.Οι αναφορές αυτές συνεχίζονται στους επόμενους αιώνες από Αραβες γιατρούς και φιλοσόφους καθώς και περιηγητές που επισκέφτηκαν τη Χίο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης των ισχυρισμών που είχαν διατυπωθεί για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας στο πεπτικό. Την δεκαετία του ’90 έγιναν μελέτες για τη δράση της πάνω στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ωστόσο, ενώ τα αποτελέσματα στο εργαστήριο ήταν άκρως ενθαρρυντικά και έδειξαν ότι η μαστίχα σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο, τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Από την άλλη, το Τμήμα Ερευνας της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε συνεργασία με το Γαστρεντερολογικό τμήμα του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου της Χίου, προχώρησαν εδώ και τρία χρόνια στο σχεδιασμό ερευνών που να απαντούν ορισμένα από τα ερωτήματα για τη δράση της μαστίχας στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.
Εκτελέστηκε μια πιλοτική μελέτη, όπου εξετάστηκε αν η θεραπεία με μαστίχα έχει επίδραση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τη μελέτη που είναι πρώτη στην κατηγορία της, μας παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Ντάμπος, διδάκτωρ γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου. Δώδεκα ασθενείς έλαβαν καθημερινά για 14 μέρες ένα γραμμάριο μαστίχα για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, ενώ άλλοι δώδεκα έλαβαν την ίδια ποσότητα μαστίχας μαζί με ραμπεπραζόλη, έναν αναστολέα της αντλίας πρωτονίων. Τέσσερεις ασθενείς που έλαβαν μόνο μαστίχα πέτυχαν την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου, ενώ κανείς από αυτούς που έλαβαν τον συνδυασμό δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώνουν τη δράση της μαστίχας, χρειάζεται ωστόσο επιβεβαίωση σε μεγαλύτερο πληθυσμό.
Παράλληλα, στο εργαστήριο Χημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων του Χαροκόπειου
Πανεπιστήμιου έγινε μελέτη in vivo αναφορικά με την κλινική εικόνα και τους εργαστηριακούς δείκτες δέκα ασθενών με νόσο Crohn (έλκη του γαστρεντερικού). Μετά τη χορήγηση μαστίχας Χίου σε μορφή κάψουλας μαζί με τη θεραπεία τους, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς εμφανίζουν βελτιωμένη κλινική εικόνα και βελτιωμένους εργαστηριακούς δείκτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου